LP1 RLD N Pricken ”Nova”

hemnova14

Namn: LP1 RLD N Pricken
sv-nova2Ras: Border collie
Reg.nr: TAVLIC000033
Född: 2005-03-22
Vikt: 16,5 kg
Höjd: 50,5 cm
Höfter: HD grad C
Armbågar: ED 0 (UA)
Mor: Nordanåkers Luta
Far: Tingsbackens Japp

AGILITY:
Tävlade agilityklass 2 (två pinnar) och hoppklass 3
→ Årets Agilityhund 2014 i large hos Gällivare Hundungdom
→ 233 starter mellan 2007-2017

RALLYLYDNAD:
Uppflyttad till fortsättningsklass
→ RLD N (80, 83 och 86 av 100 poäng

LYDNAD:
★ Tävlade gamla lydnadsklass 2
→ LP1 – fyra förstapris (170, 170.5, 175 och 176 av 200 poäng)

Nova fick jag som trettonåring, och hon är min första egna hund – resultatet av flera års tjat. En tjuvparning mellan renrasiga föräldrar, men någonstans ska alla börja och min första egna hund blev en oreggad bc. Hon har ett svagt psyke och mycket rädslor, däribland människor, lastbilar, höga ljud, raketer, skott osv. Hon är också extremt rädd om sina tassar. En lättstressad hund som jag jobbar hårt med för att göra hennes liv lättare. Allt eftersom hon mognat med åren så har hon blivit modigare och tryggare i sig själv, men de rädslor hon har är något hon tyvärr måste leva med. I övrigt har hon en tydlig av- och påknapp och har aldrig varit en hund som klättrat på väggarna de lite lugnare dagarna, även om hon ger järnet när det händer något roligt.

I slutet på augusti 2016 började Nova tappa fart på de två sista agilitytävlingarna. Hon sprang konstigt, tog inte ut stegen och hon var ovillig att hoppa. Det verkade som om hon inte kunde bedöma avstånden till hindrena. Bokade en veterinärtid och misstänkte att det kunde vara något med ryggen. Samma dag vi hade veterinärtid vaknade jag tidigt och Nova låg på köksgolvet och var helt frånvarande. Vi åkte in akut och det visade sig att hon fått livmoderinflammation. Hon var i för dåligt skick för operation direkt så hon fick ligga med dropp en timme innan hon kunde sövas ner. Operationen gick bra och även om Novas liv hängde på en skör tråd bevisade hon vilken fighter hon är.

När det vankas agility så vet Nova knappt vilket ben hon ska stå på, och kring agilityplan är hon helt obrydd om allt runtomkring. Hon pensionerades sommaren 2017, efter 10 års tävlande. Hon tävlade hoppklass 3 och agilityklass 2 (med en pinne kvar till uppflytt). Tyvärr orkade Novas kropp inte återhämta sig fullt efter operationen hösten innan, och då hon börjar bli till åren känns det onödigt att försöka kämpa med att träna upp henne mer om hon ändå inte har så lång tid kvar på agilityplan.

För skojs skull debuterade vi rallylydnad under 2015 efter att ha tränat en gång, men eftersom vi har lydnadsgrunderna fick vi en godkänd runda och Nova tyckte att rallyn var jättekul, till skillnad från vanliga lydnaden. Vi har tagit diplom i nybörjarklassen men fortsatte inte att tävla rally. Jag är lite osäker då Nova måste vara lös och hon gör bara sånt som hon själv tycker är kul så hon kan lika gärna dra iväg på egna äventyr!

Under 2018 fick jag upp ögonen för nosework och kände att detta vore något för Nova att tävla och träna! Tyvärr blev Nova sjuk (troligtvis Old dog vestibular syndrome) och när hon ett halvår senare drabbades av en misstänkt stroke så beslutade jag att hon skulle få äta medicin resten av livet och därmed grusades tävlingsplanerna. Nova får istället vara vår lilla maskot, vilket hon trivs minst lika bra med!

Fotograf: Jennie Nilsson

Genomförda kurser:
♦ 2-3 valpkurser 2005 och 2006
♦ Allmänlydnadskurs för Tom Bohman och Anna-Karin Jacobsson 2006
♦ Nybörjarkurs i agility för Nina Johansson och Maria Ömalm 2006
♦ Agilityläger för Timo Vertanen 2006
♦ Flertalet agilitykurser för Mari Kurttio
♦ Fortsättningskurs i agility 2007
♦ Agilitykurs för Yvonne Fång, Hundvis Hundskola 2007
♦ Tävlingslydnadskurs för Lennart Hagstedt 2007
♦ Tävlingslydnadskurs för Carina Andersson 2009
♦ Agility handlingkurs med husse för Nina Johansson 2014
♦ Tävlingsförarkurs i agility för Nathalie Bourwall 2013, 2014 och 2015