RLD N RLD F Sitnu ”Axa”

hemsitnu5
Namn:
 RLD N RLD F Sitnu ”Axa”
sv-sitnu.jpgRas: Border collie
Reg.nr: REGV1860/2016
Född: 2016-11-07
Vikt: 13 kg
Höjd: 49 cm
Höfter: HD grad A
Armbågar: ED 0 (ua)
Mor: Vallhunden Spalfu
Far: Bjursvallarens Ax

AGILITY:
Tränar inför debut 2019
→ 2:a Årets Agilityrookie 2018 BHK Malmen

RALLYLYDNAD:
★ Uppflyttad till avancerad klass
→ RLD N (91, 96 och 98 av 100 poäng)
→ RLD F (82, 90, 91 samt 94 av 100 poäng)

NOSEWORK:
Godkänt doftprov eukalyptus
→ Ett diplom NW1

LYDNAD:
Uppflyttad till lydnadsklass 1
→ Ett förstapris i startklass

BETEENDE & PERSONLIGHETSBESKRIVNING HUND:
Genomfört BPH med skott (ej skottberörd)

Axa är Lyras halvsyster, och eftersom jag är så otroligt nöjd med Lyra tvekade jag inte en sekund när jag fick höra att Sitka skulle ha en till kull i framtiden. Även om jag egentligen inte ens hade en tanke på att ta en till hund redan, så skrek magkänslan ja på en gång. Efter 1,5 års väntan föddes hon äntligen!

Axa kommer från en kull på sju valpar – tre tikar och fyra hanar. Jag hade jättesvårt att välja valp, men till slut föll valet på tik nr 1. Efter sista besiktningen visade det sig att den tik jag inte valde, nr 3, hade ett litet navelbråck. Hon var tilltänkt avelsmaterial och eftersom jag inte har avelsplaner så frågade Katarina om jag kunde tänka mig att ta henne istället. Det sa jag ja till, då det kändes som att det fanns en mening med att just hon skulle komma till oss. Dels eftersom jag tyckte om båda tikarna så mycket och hade svårt att välja, men också för att jag nu faktiskt fick chansen att ta nr 3 istället.

Axas mamma Sitka vallar renar i Kiruna, och pappa Ax vallar får i Luleå. Ax har deltagit på SM där han kom 4:a 2015, vann Agria cup 2015, var med i landslaget 2016 och representerade Sverige vid EM i Finland i augusti (brons till Sverige) och NM i Norrtälje i september 2016. Sverige tog lagguld i NM, och Ax tog silver individuellt. 2017 och 2018 tog han SM-brons. Axa heter Sitnu i stamtavlan, som på samiska är kruståtel eller grönbete. Hon fick sitt namn dels för att det är likt Sitka, men också för att det har med gräs att göra precis som Ax. Sitt tilltalsnamn fick hon då axa betyder accelerera/gasa på, och förhoppningen är att hon ska bli en rapp liten tjej. Att pappa sedan heter Ax gjorde att vi kände att det passade ännu bättre!

Min mamma har en kullbror till Axa – Náste (stjärna på samiska), som hon kallar för Nimbus. Hennes första egna border collie, då hon egentligen är en schäfermänniska. Mamma skulle egentligen ha en tik, men det blev inte nog många så hon blev erbjuden en hane istället. Då hon nyligen hade kastrerat sin dåvarande schäfer Puma så passade det bra ändå med en liten pojke. Känns jättekul att få följa ett syskon på så nära håll!

Jag är så glad att vi har fått chansen att förvalta ännu en Sitkavalp! Axa är en tuff tjej med mycket vilja. Hon är en tänkare, som gör saker som hon tjänar något på. Hon bildar sig fort minnesbilder och är väldigt lättlärd. Axa har hittills startat rallylydnad där hon är uppflyttad till avancerad klass, samt tävlar nosework klass 1 och är uppflyttad till lydnadsklass 1. Vi tränar just nu inför debut i agilityn under denna säsong.

Genomförda kurser:
♦ Studiecirkeln Från valp till stjärna, vintern 2017
♦ Privatlektion i vallning för Dan Westman, Gårdsbackens kennel, sommaren 2018

s-a 
Vallhunden Spalfu & Bjursvallarens Ax

Annonser